Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010

Η Αννα Διαμαντοπούλου για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου: "H θυσία τους φωτίζει το όραμά μας"Mήνυμα Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων,
Άννας Διαμαντοπούλου,
για την Εθνική γιορτή της «28ης Οκτωβρίου 1940»


H επέτειος της 28ης Οκτωβρίου είναι φορτισμένη με τη συγκίνηση που αναβλύζει από την ανάμνηση ενός ένδοξου, ηρωικού παρελθόντος. Παρελθόντος που δεν πρόκειται να λείψει από τις σκέψεις μας, όσα χρόνια και να περάσουν. Ιστορικά ορόσημα τόσο φωτεινά, νικούν το χρόνο και περνούν στην αιωνιότητα. Νικούν τη λήθη και μαρτυρούν μέσα στην ιστορική διαχρονία την τόλμη και την υπερηφάνεια που κρύβει μέσα της η Ελληνική ψυχή.

Κάθε εθνική επέτειος όμως δεν είναι μόνο μια ευκαιρία για να τιμήσουμε ό,τι σπουδαίο μας άφησε η ιστορική μας κληρονομιά. Είναι και μια ευκαιρία για αυτοσυγκέντρωση, για περισυλλογή, για να βγάλουμε τα απαραίτητα ιστορικά συμπεράσματα και διδάγματα που θα μας καθοδηγούν στο δρόμο του εθνικού μας χρέους. Γίνονται έτσι φάροι για το σωστό προσανατολισμό μας. Από το φως τους φωτίζουμε το δρόμο μας και παίρνουμε δύναμη και θάρρος προκειμένου να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την Ελλάδα που μπορεί να ξεπερνά τον εαυτό της, για την Ελλάδα που μπορεί να βάζει υψηλούς στόχους και να τους πετυχαίνει.

Το μήνυμα, λοιπόν, της επετείου της 28ης Οκτωβρίου παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ: οι ευγενείς στόχοι και τα υψηλά ιδανικά κατακτώνται με ενότητα, ομοψυχία, πίστη και συμμετοχή.

Σε μια δύσκολη συγκυρία για τον τόπο, επιβάλλεται η ενεργή συμμετοχή όλων μας, έτσι ώστε με ένα νέο όραμα να διατηρήσουμε το βλέμμα μας στραμμένο στο μέλλον. Το οφείλουμε στην πατρίδα μας, το οφείλουμε πάνω από όλα στη νέα γενιά.Αυτό το νέο όραμα έχει ως επίκεντρο την Παιδεία. Την Παιδεία που μπορεί και πρέπει να γίνει το όχημα για ένα μέλλον αυξημένων δυνατοτήτων και ίσων ευκαιριών, καινοτομίας και ποιότητας, αξιών και αριστείας. Ένα μέλλον που θα μας κάνει πραγματικά υπερήφανους.

Αγαπητά μου παιδιά,

Κάθε μεγάλος στόχος κερδίζεται με προσπάθεια. Τίποτα δεν είναι εύκολο. Αλλά αυτό είναι το χρέος κάθε γενιάς, έναντι όσων αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία. Έτσι κρατάμε τη μνήμη τους ζωντανή. Με το να προσπαθούμε όλοι εμείς σήμερα να χτίσουμε μία Ελλάδα, αντάξια των παρακαταθηκών και της κληρονομιάς που μας εμπιστεύτηκαν.

Εσείς, η νέα γενιά της Ελλάδας, μπορείτε να είστε οι πρωτοπόροι αυτής της προσπάθειας. Εφοδιασμένοι με γνώσεις, μπορείτε να συμβάλετε δημιουργικά στην πρόοδο της πατρίδας μας και να σταθείτε με υπερηφάνεια και αυτοπεποίθηση απέναντι σε κάθε πρόκληση.

Άννα Διαμαντοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου