Δευτέρα, 5 Ιουλίου 2010

Μνημόνιο Συνεργασίας Κυβέρνησης - Εκκλησίας

* Κοινά προγράμματα και δράσεις στους τομείς της Κοινωνικής Πρόνοιας

* Προβλέπεται η αναβάθμιση των Εκκλησιαστικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΙΕΚ) , μέσω της μετεξέλιξής τους σε μεταλυκειακές σχολές Διετούς φοίτησης


Μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στη Κυβέρνηση και την Εκκλησία της Ελλάδος πρόκειται να υπογράψουν τις επόμενες ημέρες (πιθανότατα μεθαύριο Τετάρτη, 7 Ιουλίου, στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής) ο πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μνημόνιο περιλαμβάνονται θέματα συνεργασίας στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας, της αντιμετώπισης της φτώχειας, της παροχής βοήθειας προς τους μετανάστες, κ.λ.π. ενώ βαρύτητα δίδεται στο θέμα της εκκλησιασιαστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης των εν ενεργεία και υποψηφίων κληρικών και των λοιπών στελεχών της Εκκλησίας. Εκκλησιαστικές πηγές αναφέρουν ότι έχει συμφωνηθεί με το υπ. Παιδείας να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναβάθμιση της μεταδευτεροβάθμιας εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, μέσω του θεσμού των Εκκλησιαστικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ε.Ι.Ε.Κ.) τα οποία – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές – προβλέπεται να μετεξελιχθούν σε διετούς φοίτησης (από μονοετούς που είναι σήμερα) ιδρύματα.

* Τα ιδρύματα αυτά θα προσφέρουν εξειδικευμένη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση σε εν ενεργεία κληρικούς, σε υποψηφίους κληρικούς, αλλά και λαϊκούς υπαλλήλους επιπέδου σημερινού Λυκείου (κατηγορίας ΔΕ: δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), οι οποίοι λαμβάνοντας το Δίπλωμα του αναβαθμισμένου ΕΙΕΚ θα κερδίζουν - πέραν της «πνευματικής τροφής» που θα πιστοποιείται και θα κατοχυρώνεται με ένα ανεγνωρισμένο Δίπλωμα μεταλυκειακής εκπαίδευσης - και από ένα μέχρι δύο μισθολογικά κλιμάκια, γεγονός που συνεπάγεται και τη μισθολογική τους αναβάθμιση. Σημειώνεται ότι τη περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Παιδείας και η υφυπουργός, κυρίες Αννα Διαμαντοπούλου και Εύη Χριστοφιλοπούλου παρουσίασαν το νομοσχέδιο για τη Δια Βίου Μάθηση (ΔΒΜ) σε διατάξεις του οποίου προβλέπονται ρυθμίσεις σε θέματα που αφορούν την οργάνωση, τη λειτουργία και τις παρεχόμενες υπηρεσίες αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), όπως είναι οι ειδικότητες, το περιεχόμενο, η διάρκεια και η εκπαιδευτική διαδικασία των σπουδών τους, οι όροι και η διαδικασία εγγραφών, μετεγγραφών, φοίτησης, εξετάσεων και έκδοσης των αποτελεσμάτων τους κλπ. (http://religiousnet.blogspot.com/2010/07/blog-post_01.html ).

- Αναμένεται, επίσης, να ρυθμισθεί το θέμα του ακαδημαϊκού «status» των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (ΑΕΑ), οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι «μετέωρες», καθώς από το ΣτΕ έχει τεθεί θέμα συνταγματικότητας του νόμου περί ανωτατοποιήσεώς τους. Αμφισβητείται δηλ. από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας η νομιμότητα της ένταξής τους στη ανωτάτη εκπαίδευση επειδή δεν απέκτησαν αυτοδιοικούμενο σύστημα οργάνωσης και λειτουργίας (αντίστοιχοι των ΑΕΙ – ΤΕΙ), αλλά συνεχίζουν να λειτουργούν ως δημόσια υπηρεσία του υπ. Παιδείας (όπως όταν ήταν «Ανώτερες»), της οποίας η διοίκηση ορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό, ενώ, για να νοηθούν ως ανώτατα ιδρύματα θα έπρεπε να εκλέγουν πρυτανική αρχή (όπως συμβαίνει τα πανεπιστήμια), ή Συμβούλιο (όπως συμβαίνει στα ΤΕΙ).

ΚΟΙΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ - ΔΡΑΣΕΙΣ

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογο Μνημόνιο Συνεργασίας έχουν συνυπογράψει από τον περασμένο Δεκέμβριο η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ο Δήμος Αθηναίων, μια συμφωνία για συνεργασία σε τοπικό επίπεδο η οποία είχε ήδη δρομολογηθεί και είχε είχε τεθεί σε εφαρμογή ένα έτος πριν υπογραφεί το Μνημόνιο.

Η συνεργασία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με τον Δήμο Αθηναίων συνεχίζεται δημιουργικά μέχρι σήμερα με την ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων σίτισης, τα οποία πραγματοποιούνται από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών στις υποδομές και με την αρωγή του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων.

Ταυτοχρόνως, πραγματοποιούνται κοινές δράσεις μέσω των δομών που διαθέτουν και οι δύο φορείς, ενώ η συνεργασία επεκτείνεται σε προγράμματα πρόληψης για απόρους, αστέγους, γυναίκες και ανηλίκους που είναι θύματα κακοποίησης και εκμετάλλευσης, νέους εθισμένους σε εξαρτησιογόνες ουσίες κ.ά.

Πρόκειται για μια πολυεπίπεδη και πολύπλευρη συνέργεια μεταξύ εκκλησιαστικού οργανισμού και φορέα της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία σχεδιάζεται να επεκταθεί σε επίπεδο δημόσιων νομικών προσώπων, ενοριών και δημοτικών διαμερισμάτων και θα αποτελέσει πρότυπο για περαιτέρω ανάπτυξη σε πανελλήνιο επίπεδο, με βάση και το Μνημόνιο Συνεργασίας που αναμένεται να υπογράψουν τις επόμενες ημέρες ο Αρχιεπίσκοπος και ο Πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου